Főoldal

Fogalomtár

AKTÍV HÁZ

Az aktív ház hármas koncepciója leegyszerűsítve a következő: visszafogott energiafelhasználás, egészséges beltéri környezet, minimális környezetre gyakorolt hatás. Az energiafelhasználásba nemcsak a fűtésre, hanem a világításra és az egyéb háztartási eszközök működtetésére fordított energiát is beleszámolják. Nem elsősorban a minél kisebb energiafelhasználáson, hanem a pozitív vagy közel pozitív energiamérlegen van a hangsúly. A beltéri környezet leírható a friss levegő minőségével, a megvilágítás mennyiségével és minőségével, akusztikai és hőmérsékleti jellemzőkkel. A környezetre való hatás minimalizálása pedig elsősorban ökológiai tényezők figyelembevételét tartja fontosnak: az ökológiai kár elkerülése, biodiverzitás növelése, az újrafelhasznált anyagok aránya, illetve a felhasznált anyagok továbbhasználhatósága. Az aktív ház fogalma tehát elválaszthatatlan a fenntarthatóságétól.

ÁTHIDALÓK

Ebbe a szerkezetbe tartozik a födém, vagyis a mennyezet, valamint az ablakok, ajtók feletti nyílások áthidalására szolgáló áthidaló termékek. A POROTHERM termékek előnye a födémrendszer és az áthidalók esetében is az, hogy a POROTHERM Építési Rendszerben egymáshoz illeszkednek, könnyen összeépíthetők. Használatukkal a födémen és az áthidalóknál is élhetünk a kerámia felületek egységes előnyeivel.

AUTONÓM HÁZ

Önálló és fenntartható épület, mely a hálózatoktól (víz, gáz, villany, csatorna) függetlenül is tud működni. Szigetüzemként a teljes önellátásra is képessé tehető. Ezt úgy képes elérni, hogy teljes működését tekintve rendkívül takarékos, és igényeit a természet megújuló erőforrásaiból nyeri. Alapvető célja a technológiának való kiszolgáltatottság felszámolása és az, hogy az épület alapfunkcióit elektromosság nélkül is képes legyen ellátni. Az autonóm ház: energiatakarékos; víztakarékos; "szennyvíztakarékos"; alacsony emissziójú; fűtését a Nap, a biomassza és a talajhő adja; áramát a Nap és/vagy a szél termeli; ivóvizét a Föld adja: talajvízkútból, egyéb vízigényéhez esővizet, vagy enyhén már szennyezett háztartási vizet használ; az épület anyagait a természetből veszi és az épület életének végén, a lebontása során anyagai környezetszennyezés nélkül olvadnak vissza a természetbe.

BELSŐ TEHERHORDÓ FAL

A belső teherhordó falak elválasztják egymástól az épület belső helységeit és viselik a födém, valamint a felsőbb szintek és a tető terheit is. A Porotherm építési rendszer belső teherhordó falazatait a nagy teherviselő képesség jellemzi. Teherhordó falban a falazóelemek nyomószilárdsága 5 N/mm2-nél nem lehet kisebb. Az összes belső teherhordó falazathoz használt falazóelem nyomószilárdsága eléri vagy meghaladja a 10 N/mm2-t.

DRYFIX EXTRA

A POROTHERM Profi DRYFIX extra téglatechnológia a POROTHERM Profi síkracsiszolt téglatermékek összeépítéséhez DRYFIX extra ragasztóhabot használ. A technológia előnyei: a falazat hőszigetelő képessége javul; használatával a falazatba kerülő építési nedvesség csökkenthető, elkerülhető a falazat penészesedése; a ragasztóhab -5 C°-ig alkalmazható, télen is lehet dolgozni vele; gyorsabb kivitelezési idő, tisztább építési helyszín.

ENERGETIKAI MINIMUMÉPÜLET

Olyan épület, amely az épületenergetikai minősítési osztályok közül "C" osztályba sorolandó, energetikai minősítés szempontjából még éppen megfelelőnek számít.

ENERGIAHATÉKONY TÉGLAHÁZ

Ez a kategória egy épületfilozófiát takar. Olyan alacsony energiafelhasználású téglaépület, mely épületenergetikai besorolását tekintve az A, A+, ill. az A++ kategóriába sorolható. Az energiahatékony épületek összesített energetikai jellemzője legalább 25 %-kal, az alacsony energiaigényű épületeké pedig legalább 45 %-kal alacsonyabb, mint a szabványnak éppen megfelelő épület. Összenergetikai mérlegét tekintve a passzív háznál is kedvezőbb lehet, amelyet a Wienerberger által végzett kutatás fogyasztási adatai igazolnak. Egy A+-os téglaház esetében az éves gázfogyasztás megtakarítása egy átlagosan vett családnál és családi háznál 220.000 Ft; egy A+-os téglaház esetében 260.000 Ft is lehet! Építési költségét tekintve átlagosan 220.000 Ft / m2 áron építhető energiahatékony téglaház (az adat tájékoztató jellegű, csak az épületre vonatkozik, nem tartalmazza a speciális építési körülményekből esetlegesen adódó többletköltségeket vagy megtakarításokat. (Az ár a Wienerberger részéről nem minősül ajánlattételnek!)

FÖDÉM

Ebbe a szerkezetbe tartozik a födém, vagyis a mennyezet, valamint az ablakok, ajtók feletti nyílások áthidalására szolgáló áthidaló termékek. A POROTHERM termékek előnye a födémrendszer és az áthidalók esetében is az, hogy a POROTHERM Építési Rendszerben egymáshoz illeszkednek, könnyen összeépíthetők. Használatukkal a födémen és az áthidalóknál is élhetünk a kerámia felületek egységes előnyeivel.

HAGYOMÁNYOS FALAZÁSI MÓD

A hagyományos falazási technológia átlagosan 1,2 cm-es vastagságban terített falazóhabarcsot használ a nem síkracsiszolt téglák egymáshoz rögzítéséhez. A két oldalán vakolt homogén falszerkezetek építéséhez hőszigetelő (TM) falazóhabarcsot használunk. Ha a falazatra hőszigetelés kerül (kétrétegű- és többrétegű hőszigetelt szerkezet), akkor a falazás normál (M 30) falazóhabarccsal történik.

HANGGÁTLÓ TERMÉKEK

A hanggátló termékek két lakás közötti - vagy akár helyiségek közötti - áthallás megakadályozására, a lépcsőházból a lakásba szűrődő zaj kiküszöbölésére alkalmasak.

HOMLOKZATBURKOLÓ TÉGLA

Homlokzat burkolására alkalmas burkoló- és klinkertéglák. Kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, jól illeszkednek minden környezethez, más természetes építőanyagokhoz. Alkalmazásukkal változatos, esztétikus, egyedi homlokzat, lábazat, kerítés ill. kerti bútorok valósíthatók meg. Ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

HOMOGÉN SZERKEZET

A homogén szerkezet azt jelenti, hogy a falazatra nem kerül külső hőszigetelés, mert a beépített tégla és kötőanyag együttes hőszigetelő képessége kiegészítő hőszigetelés nélkül kielégíti az adott épületenergetikai osztályra vonatkozó kritériumokat.

KÉTRÉTEGŰ HŐSZIGETELT SZERKEZET

A szigetelt szerkezet azt jelenti, hogy a falazatra külső hőszigetelés kerül, azt vakolják, színezik be a szakemberek.

KIEGÉSZÍTŐ ELEMEK

Csiszolt és nem csiszolt minőségben kapható feleselemek, sarokelemek és a nyílászáró beépítéséhez szükséges kávatéglák, melyek alkalmazásával a falazat hőszigetelő képessége tovább javítható.

KISMÉTERŰ TÉGLA

Hagyományos tömör tégla, mérete: h: 12 x sz: 25 x m: 6,5 cm.

KÜLSŐ FAL

A külső fal az a szerkezet, amely elválasztja az épület belső tereit a külvilágtól, lehet nem teherhordó ún. vázkitöltő, és teherhordó amikor viseli a födém, tető súlyát. Amikor a falazaton keresztüli hőveszteséget számoljuk fontos tudatában lennünk, hogy nem a téglára vonatkoztatott "U" értékkel kell dolgoznunk hiszen a külső falazatban sokféle építőanyag együtt van jelen - téglák, kötőanyag, áthidalók stb. ezért mindig ezen összetevők hatásával korrigált hőátbocsátási tényezővel kell számolni. A kiindulási adat kötelezően mindig az 1 négyzetméter vakolt falazatra vonatkozó "U" érték.

KÜLSŐ VAKOLAT

A házunk külső vakolata két fő részből áll, egy alapvakolatból és egy színvakolatból. A homogén falszerkezetre könnyített külső alapvakolat kerül (λ= 0,09 W/mK).

LÉGHANG

A beszéd, zene és hasonló hangok a helységben léghangot keltenek. Ekkor a léghangok okozta rezgések a levegőben terjednek. Szilárd szerkezethez érve a hullámok rezgésbe hozzák azt. Ekkor a rezgési energia egy része visszaverődik, egy része a szerkezetben tovább terjed. Minden szerkezetet, így a falazatokat is jellemezhetünk a hanggátló képességükkel (léghanggátlási szám), amely érték a hangfrekvencia függvényében változik.

LÉGHANGGÁTLÁS FALAZATOKRA

Falazatok léghanggátlási képessége összefüggésben van a falazat tömegével. A nagy tömegű Porotherm falazatok kiváló hangszigetelő képességgel rendelkeznek. Külső, homlokzati fal esetében a hanggátlási követelmény a környezet zajszint mérésével állapítható meg.

 

- Egyrétegű falak: Akusztikai szempontból az egyrétegű homogén szerkezetek jobban teljesítenek és a szélesebb falvastagság nagyobb tömeget eredményez. A falazatot hézag és résmentesen, tehát tömören kell megépíteni. A vastagabb vakolat kedvezően befolyásolja a falazat tömegét. Így a tömör felületekről a hanghullámok nagy arányban visszaverődnek, a porózus anyagok (tégla) pedig elnyelik azok egy részét.

 

- Kétrétegű falak: Jellemzően hőszigeteléssel ellátott vékonyabb falvastagságú és így kisebb tömegű falazattal készülnek. Az polisztirol alapú hőszigetelés a "membrán hatás" miatt 1-3 dB-t leront a téglafalazat léghanggátlási értékéből. Nagyobb testsűrűségű ásványgyapot esetében a falazat hangszigetelő képessége még akár javulhat is.

 

- Többrétegű, előtétfalas szerkezetek átszellőztettett légréssel: A légrés miatt az előtétfal nem teljesen tömör, így a hanggátlásnál kevésbé vehető figyelembe. Ebből a szempontból a további rétegek a meghatározók.

 

Belső, lakáselválasztó falakkal szembeni hanggátlási követelményeket szabvány tartalmazza. E szabvány szerint a legszigorúbb követelmény lakások esetében a többlakásos épületeknél, két szomszédos lakás közötti elválasztó falra vonatkozik. Az előírás szerint, ennek a falazatnak 51 dB-t kell tudnia, helyszínen megmérve. A Porotherm lakáselválasztó, hanggátló termékek kedvező szerkezeti vastagságban nem csak megfelelnek, hanem túl is teljesítik ezt a követelményértéket.

LÉGHANGGÁTLÁSI SZÁM

A falakat akusztikai szempontból a léghang terheléssel szemben tapasztalható hangszigetelési képességükkel jellemezhetjük.Ez a laboratóriumban mért érték megmutatja, hogy a falazatot érő hangterhelés hanyad része jelentkezik csillapítva a fal túloldalán. Mértékegysége: dB. Jele: Rw. A POROTHERM 25 HG Profi téglából épült falazat léghanggátlási értéke 58 dB.

MIT JELENTENEK AZ ÉPÜLETENERGETIKAI OSZTÁLYOK ?

Az épületenergetikai osztályokat az épületek energiatanúsításáról szóló rendelet definiálja. A definíció, az ún. összesített energetikai jellemzőre épül. Ez az épületre jellemző érték magába foglalja a fűtési energiaigényen kívül többek között a használati melegvíz, a léghűtés, a beépített világítás energiaigényét. A jelenlegi jogi szabályozás Magyarországon tíz energetikai minősítési osztályt különböztet meg, az A+ Fokozottan energiatakarékostól az I - Rossz kategóriáig. A számított összesített energetikai jellemző és a viszonyítási alap (ezt a vizsgált épület lehűlő homlokzatainak felülete és fűtött térfogatának aránya befolyásolja) százalékos aránya alapján határozható meg a minősítési osztály. Ha az épület energiafogyasztása a számított követelményértékkel megegyezik, akkor a besorolása "B" lesz, az A+ energetikai minőségű épület viszont a számított követelményérték maximum 55%-át fogyaszthatja.

PASSZÍV HÁZ

A passzív ház egy olyan épület, amelyben a termikus komfortérzetet alapvetően annak a frisslevegő-térfogatáramnak az utófűtésével, vagy utóhűtésével biztosítják, amely a kielégítő levegőminőség eléréséhez szükséges, anélkül, hogy kiegészítésül visszakevert levegőt alkalmaznának. A "passzív" előtaggal azt kívánják kifejezni, hogy a passzív ház kialakításában és energiamérlegében döntő szerepet játszanak a passzív megoldások, úgy mint a jó hőszigetelés, a hővisszanyerés az elszívott távozó-levegőből, valamint a napenergia és a belső hőforrások hulladékhőjének passzív hasznosítása.

PINCETÉGLA

A pincetégla magas nyomószilárdsága és jó hőszigetelő képessége miatt különösen alkalmas a pince falazatának megépítésére. Kiváló teherbírása mellett jó hőtároló képességgel rendelkezik, a pincében is egészséges lakóklímát biztosít.

PROFI VÉKONYHABARCS

A POROTHERM Profi vékonyhabarcsos technológia a vízszintes felületükön síkra csiszolt téglák összeépítésére 1 mm vastagságban felhordott speciális összetételű, vörös színű ún. vékonyhabarcsot használ. A habarcsot habarcsterítő kocsi segítségével viszik fel a téglák felületére. A technológia előnyei: javítja a falazat hőszigetelő képességét, kevesebb a habarcsfelhasználás, kevesebb a bevitt nedvesség, gyorsabb a falazás.

SPECIÁLIS MEGOLDÁSOK

Ebbe a kategóriába olyan speciális elemek tartoznak, amelyeket akkor kell kiválasztania, ha egy adott problémára keres megfelelő terméket, pld. lakások, vagy helységek közötti hangszigetelésre; vagy pincefalazat építésére, stb.

TÖBBRÉTEGŰ HŐSZIGETELT SZERKEZET

ÁTSZELLŐZTETETT LÉGRÉSSEL
Ez a réteges szerkezet azt jelenti, hogy a külső teherhordó fal elé egy réteg hőszigetelés és egy előtétfal kerül felépítésre, amelyek között egy átszellőztetett légrést alakítunk ki. Ebben az esetben a külső teherhordó fal vékonyabb, mint a homogén szerkezet esetében, az előtétfal 9-12 cm széles. Az előtétfal lehet 10 cm széles PTH falazat, vagy 9-12 cm Terca burkolótégla. A PTH falazatot vakolni kell a Terca téglaburkolat önmagában esztétiku és tartós. Az előtétfalat a teherhordó falba szélkapcsokkal be kell kötni. A szigetelés vastagsága pedig az elérni kívánt hőszigetelési értéktől függ. Ez a réteges szerkezet nem csak páratechnikai szempontból is jó, hanem a nyári túlmelegedés ellen is megfelelő védelmet nyújt.

MAGSZIGETELÉSSEL
Ez a réteges szerkezet azt jelenti, hogy a külső teherhordó fal elé egy réteg hőszigetelés és közvetlen mellé egy előtétfal kerül felépítésre. Ebben az esetben a külső teherhordó fal vékonyabb, mint a homogén szerkezet esetében, az előtétfal 10 cm vastag PTH falazat, amit a teherhordó falba szélkapcsokkal be kell kötni. A szigetelés vastagsága az elérni kívánt hőszigetelési értéktől függ. A későbbiek során az előtétfalat vakolják és színezik a szakemberek, ezáltal a mechanikai hatásokra érzékeny hőszigetelés egy masszív, időtálló kéreg mögé kerül. Ezek a szerkezetek páratechnikailag kényesek, ezért ezeket a szerkezeteket páratechnikai szempontból méretezni kell!

VÁLASZFAL

A válaszfalaknak nincs teherhordó funkciójuk, csupán a belső helységek elválasztására szolgálnak.

VÍZSZINTES TEHERHORDÓ SZERKEZET

Ebbe a szerkezetbe tartozik a födém, valamint az ablakok, ajtók feletti nyílások áthidalására szolgáló áthidaló termékek. A POROTHERM termékek előnye a födémrendszer és az áthidalók esetében is az, hogy a POROTHERM Építési Rendszerben egymáshoz illeszkednek, könnyen összeépíthetők. Használatukkal a födémen és az áthidalóknál is élhetünk a kerámia felületek egységes előnyeivel.